|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 14:02 Temat postu: Pisto |
|
|
Pisto to danie hiszpańskie, składające się z pomidorów, cebuli, bakłażana lub cukinii, zielonej i czerwonej papryki i oliwy z oliwek. Jest podobne do ratatouille i zazwyczaj serwowane na cieplo z chlebem i sadzonym jajkiem. Uzywa sie go również jako nadzienia do empanadillas i empanadas. Danie jest czasami formalnie nazywane pisto manchego (od La Manchy). Pisto a la Bilbaina zazwyczaj składa sięz samych cukinii i zielonych papryk w sosie pomidorowym.
Składniki
1 cebula, pokrojona
1 papryka czerwona, 1 żółta i 1 zielona, bez pestek, pokrojone na duże kawałki
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
pół cukinii
oliwa
puszka pomidorów w kawałkach
duża szczypta soli
pieprz do smaku
2 jajka
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Podduś na oliwie cebulę, paprykę, cukienię i czosnek, aż się zeszklą i nieco zmiękną. Dodaj pomidory, sól i pieprz, zamieszaj, a po 3-4 minutach przełóż do naczynia do zapiekania. Wbij jajka na wierzch (nie mieszając) i wstaw na 5-10 min, aż się zetną.
zrodlo-kuchnia.tv, wikipedia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
beata0512
Moderador
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polonia- TG Płeć:
|
Wysłany: 11.02.2009, Śro, 17:36 Temat postu: |
|
|
o nieźle warzywa mniam mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 16.02.2009, Pon, 22:11 Temat postu: |
|
|
ja czesto robilam podobne danie, ale teraz nie moge, bo nie jem juz papryki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|