Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 02.10.2008, Czw, 18:05 Temat postu: Zupa z dwóch rodzajów kukurydzy |
|
|
Składniki
3 łyżki oliwy wysokiej jakości
1 ½ łyżki posiekanego czosnku
1 szklanka posiekanej cebuli
½ szklanki drobno posiekanej cebuli dymki
½ szklanki zielonej ostrej salsy (patrz: oddzielny przepis) albo mniej, aby smak był łagodniejszy
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w zalewie (420 g)
1 puszka (840 g) łuskanej kukurydzy (około 3 szklanek ziaren z zalewą)
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki suszonych liści tymianku
4 szklanki bulionu z kurczaka
około ½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki świeżych ziaren kukurydzy (z 2 kolb)
½ szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie
Na średnim ogniu rozgrzać oliwę w dużym garnku. Wrzucić czosnek, cebulę zwykłą i dymkę. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pozostałe składniki, poza świeżą kukurydzą i kolendrą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut. Domieszać ziarna kukurydzy, ponownie zagotować i podawać.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
|
|