Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 30.09.2008, Wto, 12:47 Temat postu: Yuca con Mojo |
|
|
Niezwykle smaczne, podobne w smaku do ziemniaka bulwy "yuca" są podstawą diety we wszystkich krajach latynoamerykańskich. W Polsce znane jako maniok jadalny lub kassawa.
Poniżej przedstawiamy typowe danie kuchni kubańskiej przyrządzone z bulw tej rośliny. Bardzo smaczne i sycące.
Składniki
3 bulwy Yuca
1 lub 2 kwaśne pomarańcze (można zastąpić je cytrynami)
100 gram smalcu lub oleju roślinnego
1 główka czosnku
odrobna oregano najlepiej świeżego
sól do smaku
Sposób przygotowania
Wrzucić yucę do gotującej, osolonej wody i gotować, aż stanie się miękka. Aby przyspieszyć ten proces po zagotowaniu odlewamy gorącą wodę i wlewamy świeżą zimną wodę, solimy i czekamy aż zacznie się gotowac. Proces można powtarzać kilka razy, aż do momentu gdy yuca po wbiciu w nią widelca zacznie się rozpadać.
Po ugotowaniu odcedzamy dobrze bulwy i skrapiamy sokiem z wyciśniętych pomarańczy lub cytryn.
W płaskim rondlu rozpuszczamy tłuszcz, a gdy stanie się gorący zmniejszamy ogień i wrzucamy zmiażdzony czosnek i oregano. Nie dopuszczamy aby czosnek się zezłocił, a jedynie zeszklił. Powstałym sosem polewamy yucę i przykrywamy na kilka minut przed podaniem.
Serwowanie
Podawać na półpłaskim talerzu jako osobne danie.
Uwagi
W Polsce dostępna jest "yuca" mrożona. Kupić ją można w sklepach z azjatycką żywnością. Wybieramy tylko duże krojone bulwy. Mniejsze również dostępne na rynku służą do przygotowywania innych dań.
Yucę NIE rozmrażamy przed gotowaniem.
zrodlo- fiestalatina.pl
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Notecreo dnia 18.09.2010, Sob, 17:14, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
beata0512
Moderador
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polonia- TG Płeć:
|
Wysłany: 11.02.2009, Śro, 17:50 Temat postu: |
|
|
Jadłam pycha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 16.02.2009, Pon, 22:12 Temat postu: |
|
|
fajnei ci, ja jeszcze nie mialam okazji
a jadlas gdzies w jakiejs knajpie, czy w domu?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
laurawp
Gringo
Dołączył: 07 Wrz 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: 07.09.2010, Wto, 15:53 Temat postu: |
|
|
ja jadłam Yuke w Boliwii na różne różniste sposoby. Najbardziej smakowała mi zupa z yuki:D taka frytkowa w smaku była, i smażona yuka też w sumie smakowala bardzo podobnie do frytek
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 18.09.2010, Sob, 17:14 Temat postu: |
|
|
to musi być ciekawy smak.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gaby
Conocido
Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 19.09.2010, Nie, 19:59 Temat postu: |
|
|
ja nawet o tym nie słyszałam dopiero dzisiaj wiem z czego to stworzono
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|