Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 31.01.2010, Nie, 23:14 Temat postu: Meksykański indyk w sosie chipotle z suszonymi śliwkami |
|
|
Meksykański indyk w sosie chipotle z suszonymi śliwkami
12 śliwek suszonych, bez pestek
1 kg pomidorów
2 duże cebule
4 ząbki czosnku (2 nieobrane, 2 obrane i przepuszczone przez praskę)
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 goździk
2 papryczki chipotle w sosie adobo (lub 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki)
3 łyżki oleju
1,5 kg pierś indyka pokrojona w spore 5-7cm kawałki (lub porcje kurczaka)
2 i 1/2 szkl bulionu drobiowego
1 laska cynamonu
sól do smaku
Zalewamy 2 śliwki wrzątkiem, odstawiamy na 15 min, a następnie odsączamy. Rozgrzewamy grill (ogrodowy lub w piekarniku). Na wyłożonej folią aluminiową blaszce układamy całe pomidory i obrane, przekrojone na pól cebule i rumienimy je ze wszystkich stron. Pomidorom wystarcza z 8-10min, cebule muszą się opiekać co najmniej kwadrans. Rumienimy nieobrane ząbki czosnku na suchej rozgrzanej patelni (mają pojawić się na skórce czarne plamki). Zdejmujemy z ognia i obieramy. Pomidory wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i wycinamy twarde środki. Kroimy je razem z cebulami na większe kawałki. Ziarenka pieprzu i goździk tłuczemy w moździerzu. W blenderze dokładnie i dość długo miksujemy pomidory (z sokiem, który z nich wypłynął), cebulę, zrumienione ząbki czosnku i surowe przeciśnięte przez praskę, pieprz z goździkiem, papryki chipotle i 2 namoczone śliwki. Otrzymany sos przecieramy przez sito.
Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na dużej patelni i osmażamy na nim porcje kurczaka lub indyka, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple. Rozgrzewamy pozostałą 1 łyżkę oleju i wlewamy na patelnię odrobinę sosu pomidorowego, jeśli będzie intensywnie skwierczeć powoli dodajemy resztę. Jesli nie - mocniej rozgrzewamy patelnię. Smażymy ok. 5 min. Dodajemy 1/2 szkl bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na odkrytej patelni lekko perkoczący sos, stale mieszając, aż będzie gęsty i pachnący przez ok. 15 min.
Dodajemy kawałki indyka, pozostałe śliwki, laskę cynamonu i resztę bulionu. Dusimy przez 20-30 min, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy laskę cynamonu i podajemy gorące, najlepiej z ryżem.
źródło-www.kuchnianadatlantykiem.com
Post został pochwalony 0 razy
|
|