Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 12:59 Temat postu: Chilli z fasoli, zapiekane pod ciastem kukurydzianym |
|
|
Nadzienie
1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli lub 2 puszki po 400g
2 cebule pokrojone w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka sosu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól, pieprz, kumin, oregano, słodka papryka, chilli
Ciasto
0,5 szklanki grubej polenty instant
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki maślanki
4 łyżki oleju
4 łyżki roztopionego masła
1 jajko
100 g tartego ostrego żółtego sera
sól
Przygotowanie
Na oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i przyprawy. Dodać odcedzoną fasolę, przesmażyć mieszając z przyprawami, wlać sos pomidorowy. Dusić chwilę razem. Ostudzić.
Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki ciasta, a w drugiej wszystkie mokre.
Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego włożyć fasolę z sosem. Szybko wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mokrym ciastem zalać fasolę i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut aż ciasto się zrumieni.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
|
|