Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 13:44 Temat postu: Arroz a la marinera/Ryż po marynarsku |
|
|
Składniki
cebula
czosnek
zielona papryka
pomidory
oliwa
hiszpański ryż na paellę
łyżka przecieru pomidorowego
kieliszek białego wytrawnego wina
bulion rybny
kilka pręcików szafranu
kilkanaście omułków
kilka dużych krewetek (obranych)
Przygotowanie
Posiekać cebulę i czosnek, pokroić paprykę i pomidory, a następnie podsmażyć na oliwie, aż wszystkie składniki zmiękną. Dodać ryż oraz przecier pomidorowy, wlać wino. Wymieszać. Wlać bulion rybny. Posolić. W ciepłym bulionie namoczyć na 10 minut pręciki szafranu, a następnie wraz z bulionem, w którym się moczyły, dodać do ryżu. Kiedy ryż jest już prawie miękki, włożyć krewetki i omułki. Gotować przez około 5 minut, potrząsając garnkiem nad płomieniem. Wyrzucić małże, które się nie pootwierały. Przełożyć do wygrzanego naczynia, podawać posypane natką pietruszki.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Notecreo dnia 26.01.2009, Pon, 13:44, w całości zmieniany 1 raz
|
|