Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 14:10 Temat postu: Ajoblanco/Zupa z migdałów i czosnku |
|
|
Zimna andaluzyjska zupa, typowa dla Granady i Malagi. Przewaznie serwuje się ją z winogronami i melonem. 2. wrezesnia kazdego roku w almachar odbywa sie festiwal Ajoblanco.
Składniki
20 dag migdałów ze skórką
200 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
350 ml wody
ocet z sherry
Przygotowanie
Zblanszowane, obrane migdały wrzucamy do blendera, dodajemy obrany czosnek, wlewamy oliwę. Miksujemy, a następnie powoli wlewamy wodę. Dodajemy ocet. Zupę doprawiamy do smaku, przelewamy do wazy i mocno chłodzimy – najlepiej wstawić ją do lodówki na noc, co najmniej na 6 godzin. Zupa jest najlepsza po paru dniach. Podajemy ją z kostkami lodu, przybraną tradycyjnie – bardzo cienkimi plasterkami jabłka ze skórką oraz połówkami ciemnych winogron bez pestek.
zrodlo-kuchnia.tv, wikipedia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 06.02.2009, Pią, 23:12 Temat postu: |
|
|
zimna zupa- hmmm.
wolę gorące;D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
beata0512
Moderador
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polonia- TG Płeć:
|
Wysłany: 11.02.2009, Śro, 17:38 Temat postu: |
|
|
Zupa dziwna..nie wyobrażam sobie jej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 16.02.2009, Pon, 22:13 Temat postu: |
|
|
taki bardziej chlodnik jakby
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|