Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 12:57 Temat postu: Sos chili/Salsa chili |
|
|
Składniki
12 szklanek obranych i posiekanych pomidorów
3 szklanki posiekanej cebuli
2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
2-6 chili, pokrojonych w drobną kostkę
5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
1 szklanka białego octu winnego
2 łyżki soli
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka nasion selera naciowego
Przygotowanie
Włóż do garnka pomidory, paprykę, cebulę i czosnek i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 15 min, aż papryka będzie miękka. Dodaj cukier, ocet winny, sól i przyprawy i gotuj dalej, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty warzywny sos. Nałóż sos do wyjałowionych słoików, wyparzonych we wrzątku wraz z pokrywkami. Sos można przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu przez rok.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
|
|