Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 08.09.2008, Pon, 12:08 Temat postu: Patatas bravas |
|
|
Składniki:
500 g kartofli,
200 ml oleju,
1 lyzeczka mleka.
Sos pomidorowy:
500 g dojrzalych pomidorow:
1 lodyga selera naciowego,
2 cebule,
3 zabki czosnku,
1 lyzeczka cukru,
2 lyzki oleju,
1 lisc laurowy,
sol, pieprz.
Przygotowanie:
1. Kartofle dokladnie umyc szczoteczka pod biezaca woda. Nie obierac. Zalac
zimna, osolona woda. Dodac lyzeczke mleka i gotowac na malym ogniu pod
przykryciem (ok. 30 min).
2. Ugotowane kartofle ostudzic, obrac i pokroic na grube plasterki.
3. Seler i pomidory umyc i pokroic na kawalki. Cebule i czosnek obrac, oplukac
i drobno posiekac.
4. Przygotowac sos: przesmazyc na oleju cebule z czosnkiem. Dodac pomidory, seler, lisc laurowy, sol, pieprz i cukier. Gotowac ok. 30 min. Mieszac od czasu do czasu. Ilosc plynu powinna sie zmniejszyc o polowe. Gotowy sos przetrzec przez sito.
5. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Wrzucac porcjami pokrojone kartofle i
smazyc na zloty kolor. Pozostaly na patelni olej wlac do sosu pomidorowego.
6. Podac gorace z sosem pomidorowym i sosem tabasco.
zrodlo-kuchnia.3miasto.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
wróżka
Moderador
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z krainy czarów Płeć:
|
Wysłany: 11.09.2008, Czw, 08:35 Temat postu: |
|
|
polecam!!! to jest lepsze niż frytki
a do sosu można nie dodawać czosnku...chyba że lubicie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
anua
Hermano
Dołączył: 20 Mar 2008
Posty: 651
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa Płeć:
|
Wysłany: 11.09.2008, Czw, 18:37 Temat postu: |
|
|
Ja też polecam to takie fajne tapas, które można przyrządzać na spotkania z przyjaciółmi. No i przygotowanie nie jest jakieś trudne. Trzeba tylko użyć wyobraźni do robienia dipów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 14.09.2008, Nie, 15:54 Temat postu: |
|
|
lubie takie kartofelki-tylko nie amm gdzie smazyc, bo moja patelka jest dosc plaska
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wróżka
Moderador
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z krainy czarów Płeć:
|
Wysłany: 15.09.2008, Pon, 11:56 Temat postu: |
|
|
ja w ogóle to niczego nie lubię smażyć, kiedyś spaliłam patelnię i teraz wole się trzymać od tego z daleka, poza tym nie lubię jak wszędzie na około pryska tłuszcz;
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 15.09.2008, Pon, 13:33 Temat postu: |
|
|
no ja tez rzadko smaze, bo ten tluszcz jest taki wkurzajacy, o wiele bardziej wole duszenie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|