|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 02.09.2008, Wto, 14:07 Temat postu: Guacamole |
|
|
Guacamole - meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole jest kombinacją języka hiszpańskiego i indiańskiego - nahuatl, Ahuacama Olli (w języku nahuatl Ahuacatl - awokado, mOlli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole.
Przyrządzanie
Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado, w kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu). Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete - które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.
Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską, szczególnie w USA (kuchnia tex-mex).
Żart chemiczny
Nazwa guacamole stała się też żartobliwym określeniem fikcyjnej jednostki chemicznej (zobacz: Niestandardowe przedrostki jednostek miar).
zrodlo-wikipedia
składniki
2 awokado
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 pomidor
2 łyżki soku z limonki (cytryny)
1 łyżka oliwy
mała papryczka chilli (lub zastępnik)
sól, pieprz, liście kolendry lub natka pietruszki
Sposob przyrządzania:
Czosnek rozgnieść lub drobno posiekać, cebulkę i parykę bardzo drobno pokroić, pomidora sparzyć i obrać ze skórki, miąższ także drobno pokroić. Awokado wybrać łyżką ze skórki i rozgnieść widelcem (ew. można pokroić drobno wewnątrz skórki i takie kosteczki użyć do guacamole), połączyć z resztą składników. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą, kolendrą (pietruszką) i sokiem z limonki (cytryny). Podawać można z chrupkim pieczywem, krakersami, albo z meksykańskimi chipsami.
zrodlo- pesto.art.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 27.01.2009, Wto, 13:30 Temat postu: |
|
|
ale apetycznie wygląda:D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 31.01.2009, Sob, 12:42 Temat postu: |
|
|
i jest naprawde bardzo smaczne, polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|