Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 13:08 Temat postu: Huevos rancheros/Jajka chłopskie |
|
|
Składniki
4 plastry boczku, pokrojone w kostkę
1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
½ szklanki papryki, pokrojonej w drobną kostkę
1 szklanka ziaren kukurydzy, okrojonych z kolby
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 jalapeno, bez pestek i drobno posiekana
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli
1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu pomidora (bez skórki)
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz
6 małych tortilli
2 szklanki tartego cheddara
12 jajek
sól i pieprz
ukwaszona śmietana do przybrania
posiekana świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie
Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż kawałki boczku na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na patelni zostaw 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku, a resztę odlej. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę, aż zrobią się szkliste (ok. 5 min.) Dodaj ziarno kukurydzy, czosnek, jalapeno oraz przyprawy i podsmażaj mieszając przez ok. 2 min. Dodaj fasolę i pomidora, przemieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj świeżą kolendrę i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wysmaruj masłem 6 żaroodpornych podłużnych naczynek o objętości 240 ml. Każde wyłóż tortillą, nałóż na nią warzywny farsz, posyp cheddarem, a na wierzch wbij po dwa jajka i lekko oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 15 min., aż jajka odpowiednio się zetną. Gorące naczynia ustaw na talerzach, nałóż na wierzch po 1 łyżce śmietany, posyp kolendrą i natychmiast podawaj.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
|
|