|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 02.09.2008, Wto, 14:10 Temat postu: Garnek fasoli/Puchero de alubias |
|
|
Puchero (sagan), który proponuję jest daniem szybkim, niesamowicie smacznym i niezmiernie popularnym w Hiszpanii szczególnie w Kraju Basków.
Danie poprawnie przygotowane (wg. tradycji) to CAŁODNIOWE gotowanie w żeliwnym garnku na bardzo małym ogniu (praktycznie na dobrze cieplej płycie). Danie pyrkotało.. a w międzyczasie dodawało się różne składniki warzywne i mięsne zwane tropiezos lub sacramentos, głównie z wieprzowiny .. i tak 5-7 godzin. Używając szybkowar... zrobimy to znacznie szybciej ale .. to nie to samo (mówią).
Składniki:
- 0,5 kg fasoli.. najlepiej tej czarnej, czerwonej lub w fioletowe ciapki – jako referencje podam fasolę z Tolosy (Guipúzcoa – País Vasco) – o kolorze fioletowo czarnym
- 1 duży por;
- 1 duża (15-20 cm) zielona papryka (wąska);
- 1 duża marchew;
- 300 g chorizo - jest to rodzaj wpółsurowej kiełbasy wieprzowej z dużą zawartością papryki zwanej pimientón która to nadaje charakterystyczny smak, zapach i kolor (pomarańczowoczerwony)
- 2-3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego;
- zasmażka z cebuli i czosnku na oleju z oliwek;
- sól.
Po dokładnym umyciu fasoli zostawiamy ją namoczoną na noc np. już w szybkowarze (warstwa wody powinna podwójnie przykrywać poziom fasoli). Następnego dnia, bez zmiany wody przygotowujemy zasmażkę cebulowo-czosnkową wg. następującej recepty:
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 cebula średniej wielkości;
- olej z oliwek;
- sól, woda.
Pokroić cebulę i czosnek w małą kostkę (nie zapomnieć usunąć rdzeń ząbków czosnku). Smażyć wszystko na oleju z dodatkiem soli. Przyzłocić. Od czasu do czasu podlewać wodą, żeby cebula nie była zbyt wysuszona (zesmażona). Kiedy wszystko będzie już miękkie (jakieś 15 minut smażenia) podlać ostatni raz niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia, dobrze wymieszać i .. odstawić na 10-15 minut. Cebula i czosnek wchłoną wodę, będą miękkie i przezroczyste. Gotowe.
Tak przygotowana zasmażkę wlewamy do namoczonej (jeszcze surowej) fasoli. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, wyczyszczoną z ziarenek i ogonka zieloną paprykę (przekrojoną na pól wzdłużnie), por w 2-3, 10 centymetrowych kawałkach, CHORIZO w 3-4 centymetrowych kawałkach i 2-3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego. Nie zapomnieć o soli, ale w małej ilości. Doprawimy na zakończenie. Ilość soli będzie zależała od pożądanej konsystencji (zawartość wody).
Wszystko wymieszać i dolać wody do poziomu najwyżej wystającego składnika (nie więcej). Zamknąć szybkowar i postawić na ogniu. Czas gotowania zależy od szybkowaru. Ja używam WMF Perfect 5 litrowy. Gotuje 20 minut od momentu, kiedy pokażą się obydwa pomarańczowe krążki. Po 20 minutach odstawić z ognia i pozostawić aż korek z krążkami opadnie w sposób naturalny (potrawa będzie się jeszcze przez jakiś czas dogotowywała). Po otwarciu szybkowaru, usunąć pory i paprykę. Zamieszać gwałtownie i pozostawić, na co najmniej 1-2 godziny przed podaniem mieszając czasami (będzie nabierał „ciała”... tzn. lekko się zagęści). Konsystencje definitywna ustalimy wg. gustu dodając (lub nie) wodę (oczywiście przegotowana). Teraz właśnie należy doprawić solą wg. smaku.
Mam zwyczaj przekładania tak przygotowanej fasoli do kamiennej „patelni”, którą to podgrzewam w piekarniku lub mikrofalówce (łącznie z fasolą) i podaje bezpośrednio na stół. Chleb i czerwone wino... najlepsze jakie macie. Palce lizać.
Mimo pozornie długiej procedury, danie przygotowuje się bardzo szybko. Przy odrobinie wprawy nie jest to więcej niż 45 minut, z czego około 25-30 przypada na gotowanie w szybkowarze. Można to danie zamrażać by w 10 minut rozmrozić w kuchni mikrofalowej i mieć obiad gotowy w dowolnej chwili.
żrodlo-hiszpania-online
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Notecreo dnia 02.09.2008, Wto, 14:11, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
adamsky
Gringo
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: 01.10.2008, Śro, 15:54 Temat postu: |
|
|
u mnie w Holandii praktycznie nie ma żadnych kiełbas, co proponujesz dodać?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 01.10.2008, Śro, 16:00 Temat postu: |
|
|
moze macie jakies wedzone miéso albo w jakis delikatesach da sie znalezc jakies salami (chorizo jest troche podobne w smaku)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
adamsky
Gringo
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: 01.10.2008, Śro, 16:34 Temat postu: |
|
|
Salami ok. myślałem o boczku wędzonym, to była dobra idea?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 01.10.2008, Śro, 17:55 Temat postu: |
|
|
Salami najbardziej przypomina chorizo, ale boczek też moze byc, byleby to była welina bardziej wyrazista w smaku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|