Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 02.10.2008, Czw, 18:22 Temat postu: Empanadas |
|
|
Empanadas (l.p. empanada) – rogalik, pierożek, pasztecik. Nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem. Smażone w oleju lub pieczone na blasze. Najbardziej popularna przekąska w Ameryce Łacińskiej
Składniki
Ciasto
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 g masła
60 g smalcu lub tłuszczu roślinnego, np. margaryny do pieczenia
woda z lodem (kilka łyżek, tyle, ile będzie trzeba do zagniecenia ciasta)
Nadzienie
2 łyżki oliwy
½ kostki rosołowej wołowej
400 g polędwicy wołowej lub rostbefu (mięso należy drobno posiekać)
3 roztarte ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 mały strączek zielonej papryki, drobno posiekany
3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chili w proszku
12 zielonych oliwek, nadziewanych papryką, pokrojonych w plasterki
1 roztrzepane jajko, do smarowania
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło i pozostały tłuszcz pokroić w kosteczkę, dodać do mąki i rozetrzeć palcami, aby powstały równomierne grudki. Dolać tyle lodowatej wody, aby można było zagnieść ciasto. Uformować kulę z ciasta, miskę zakryć folią plastikową i odstawić ciasto do lodówki, aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać pokruszoną kostkę rosołową, smażyć przez 30 sekund, mieszając. Włożyć posiekane mięso i podsmażyć przez dwie minuty. Mięso wraz z powstałym podczas smażenia sosikiem zdjąć z patelni i przełożyć do miski.Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy, włożyć cebulę i paprykę, smażyć do momentu, aż zmiękną (około 3 minuty). Dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, dodać kmin, paprykę i chili w proszku, oliwki oraz sól i pieprz. Włożyć z powrotem mięso, wymieszać, odstawić patelnię do ostygnięcia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować na cienkie płaty na blacie, solidnie posypanym mąką. Używając spodeczka wyciąć z ciasta krążki. Na połowę krążka nałożyć mniej więcej łyżkę nadzienia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem i zlepić pierożek, robiąc szczypankę na brzeżku. Posmarować pierożki jajkiem i ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce. Piec na złoto (około 10 minut). Można je podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąskę.
zrodlo-kuchnia.tv
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
wróżka
Moderador
Dołączył: 08 Sie 2008
Posty: 1677
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z krainy czarów Płeć:
|
Wysłany: 10.10.2008, Pią, 18:30 Temat postu: |
|
|
widziałam je już kiedyś ale były takie pół okrągłe, bardziej przypominały kształtem nasze pierogi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
jonathan
Conocido
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 10.10.2008, Pią, 19:46 Temat postu: |
|
|
nie jest do dość podobne do naszych paszecików (w cieście francuskim)?
uwielbiam takie, tylko koniecznie z kapustką
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gringo
Amigo
Dołączył: 07 Paź 2008
Posty: 114
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: 10.10.2008, Pią, 20:02 Temat postu: |
|
|
mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 11.10.2008, Sob, 21:56 Temat postu: |
|
|
jonathan napisał: | nie jest do dość podobne do naszych paszecików (w cieście francuskim)?
uwielbiam takie, tylko koniecznie z kapustką |
moga smakowac inaczej, bo te ciasto jest raczej kruche
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 29.12.2008, Pon, 23:18 Temat postu: |
|
|
moje kochane empanadasy
odkryłam je jakieś 1,5 roku temu.
zobaczyłam je na pewnym filmie dokumentalnym o argentyńskiej rodzinie w czasach wielkiego kryzysu w Argentynie..ten film bardzo mnie wzruszył..
no i postanowiłam, że będę jadła, to co Argentyńczycy, chociaż w pewnym stopniu.
pamiętam, że w dzień niepodległości Argentyny postanowiłam, że przez cały dzień będę pić samą mate, wodę (bo przecież w Argnetynie ludzie też piją wodę ), jeść empanadasy i alfajoresy (baaaardzo popularne ciastka w Argentynie)
a na dodatek postanowiłam sobie, że w tym dniu będę mówić, tylko i wyłącznie po hiszpańsku
to było istne szaleństwo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 31.12.2008, Śro, 10:58 Temat postu: |
|
|
musialo byc wesolo
sama robilas empanadas?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 31.12.2008, Śro, 12:02 Temat postu: |
|
|
jasne, że sama.
są bardzo proste do przyrządzenia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 09.01.2009, Pią, 15:40 Temat postu: |
|
|
bede musaial zrobic, moze w przyszlym tygodniu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 12.01.2009, Pon, 22:49 Temat postu: |
|
|
oj koniecznie zrób
a dla Pawełka możesz zrobić wersję wege, czyli z cebulką i kukurydzą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 16.01.2009, Pią, 15:02 Temat postu: |
|
|
ale on juz od ponad pół roku je mięso
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 16.01.2009, Pią, 20:58 Temat postu: |
|
|
oo, a jak to się stało?
może wyniki badań miał złe?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
beata0512
Moderador
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 865
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polonia- TG Płeć:
|
Wysłany: 18.01.2009, Nie, 18:05 Temat postu: |
|
|
Zjadłabym z miłą chęcią Ale bez sera
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 24.01.2009, Sob, 18:48 Temat postu: |
|
|
beata0512 napisał: | Zjadłabym z miłą chęcią Ale bez sera |
ale w przepisie nie ma sera;D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 26.01.2009, Pon, 12:48 Temat postu: |
|
|
casaa napisał: | oo, a jak to się stało?
może wyniki badań miał złe? |
nie, po prostu stwierdzil, ze bedzie ajdl mieso i tyle
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|