|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 10.02.2010, Śro, 01:09 Temat postu: Chimichurri |
|
|
Chimichurri to bardzo popularny w Argentynie sos, który podaje się jako dodatek do grillowanych mięs lub np. empanad. Bardzo przypadł nam do gustu, a jest bardzo czosnkowy, kwaskowaty i pysznie smakuje natką pietruszki. Przepis pochodzi z książki The Book of Latin American Cooking/Elisabeth Lambert Ortiz.
SKŁADNIKI: : 1 szt. - pęczek natki pietruszki (płaskolistnej), posiekany, 6 - 8 ząbków - czosnek, 1/2 szklanki - oliwa lub olej roślinny dobrego gatunku, 1/3 - 1/4 szklanki - ocet winny, 1/4 szklanki - woda przegotowana, 1 łyżeczka - sól, 1/2 łyżeczki - czarny pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA: : Opłukaną i osuszoną zieleninę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Dodać ocet, wodę, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki wolno dodając oliwę. Można posłużyć się elektrycznym blenderem, co sprawi, że sos będzie gładszy, puszysty. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu.
źródło - grumko.blox.pl
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
casaa
Moderador
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 3087
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Barcelona Płeć:
|
Wysłany: 12.02.2010, Pią, 22:30 Temat postu: |
|
|
dzięki za przepis, jak będę robić empanadasy to na pewno go wypróbuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo
Administrator
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 10516
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 48 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: 13.02.2010, Sob, 03:20 Temat postu: |
|
|
Jak będę miała blender, to też się pokuszę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|